Hoppa till sidans innehåll

"Idrotten ska vara till för alla oavsett ålder"

09 MAR 2015 12:25
Häromdagen kom Rädda Barnens Sifo-undersökning om vad barn och idrottsledare tycker gällande att fokusera på selektering för att vinna.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2017 13:50

2015-03-05 10:18

"Idrotten ska vara till för alla oavsett ålder"

Häromdagen kom Rädda Barnens Sifo-undersökning om vad barn och idrottsledare tycker gällande att fokusera på selektering för att vinna. Det visar att 85 procent av barnen i åldern 10 till 15 år säger att de vill ha kul när de idrottar medan 3 procent säger att det är viktigt att vinna.

"Idrotten ska vara till för alla oavsett ålder"

Foto: Calle Ström

– Man skulle kanske säga att det inte är något nytt och att vi vetat om det här sedan länge. Men det som är viktigt med den här undersökningen är att man verkligen frågat de som är viktigast att fråga: barnen själva. Därför måste vi ta de här siffrorna på allvar och verkligen förstå vikten av att alla ska få vara med. Vi måste låta barn få vara just barn, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

Just nu håller Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) på att implementeras där varje individ ska sättas i centrum och utvecklas i sin egen takt och eget tempo.

– Ledarna utbildas för att kunna träna de barn de ansvarar för och inte träna barnen som om de vore vuxna. Vuxna måste lära sig att skilja på barn- och vuxenidrott. Träningen ska handla om glädje och gemenskap och alla barn ska må bra av sitt spelande, säger Harnesk.

Hela 41 procent av barnen i Sifo-undersökningen (där 351 barn intervjuats) har erfarenhet av att vara med i lag som toppats och det är vanligare att manliga idrottsledare toppar sina barn- och ungdomslag än att kvinnliga ledare gör det.

– All barn- och ungdomsverksamhet inom idrotten i Sverige ska bedrivas i enlighet med FN:s barnkonvention. Det är bestämt och något vi ska rikta oss efter. Första punkten i FN:s barnkonvention är att ”Ett barn är varje människa under 18 år.” Det glöms ofta bort i debatten om elitsatsningar för barn då det pratas om elitsatsningar för 13-åringar. FN:s barnkonvention i sig glöms också ofta bort – vad som står där och framför allt att vi ska rätta oss efter den, säger Harnesk.

Sifo-undersökningen visar att toppning förekommer i lag där barnen inte fyllt 12 år och att många av barnen i undersökningen upplever toppningen som tråkig och orättvis.

– I barnkonventionen står bland annat att ”Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras” och ”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”. Det går inte riktigt ihop med det som Rädda Barnens undersökning visar, säger Harnesk.

Han menar vidare att innebandyn måste betona att det måste finnas en tydlig förväntan på ledarskapet. I allt från förbund, via distrikt och föreningar. Handlingsplaner måste tydliggöras och där en sådan saknas måste den tas fram.

– Idrotten ska vara till för alla oavsett ålder och det borde vara självklart att ledarskapet för de yngre årsgrupperna bygger på detta, säger Harnesk.


Ur Rädda Barnens Sifo-undersökningar går att utläsa:

Fyra av tio barn i åldern 10-12 år och nära sex av tio mellan 13 och 15 år har erfarenheter av toppning. Äldre barn tycker i högre utsträckning än yngre barn att det är ok att toppa lag och pojkar i högre utsträckning än flickor. Bland de som varit med om toppning många eller några gånger uppger nära fyra av tio att de alltid eller mycket ofta fått vara med när tränaren toppat laget. Det kändes roligt men också orättvist för de som inte fick vara med. Bland de som inte fick spela lika mycket när laget toppades, menade de allra flesta att det kändes tråkigt och orättvist. Av de ledare som anger att de toppat sitt lag, menar drygt fyra av tio att det gör hela laget bättre på sikt. Drygt 40 procent av ledarna som toppat upplever att barnen förstod och accepterade det. Ledare toppar sina lag i mindre utsträckning om föreningen har en handlingsplan eller en policy för hur man ska agera på träningar och under matcher. Sex av tio ledare uppger att föreningen har en sådan policy eller handlingsplan i föreningen.

Skribent: Martin Hjelmberg

 

 

Stadium Logga

Postadress:
Hammarby IF IBF - Innebandy
Skeppsmäklargatan 1
12069 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@hammarbyinneban...

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 Gräsroten 

 

 

Sverige lotten