Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bjorn Alexanderson / Bjorn Sportphoto Sweden

Spelarintervju: Eva Riddervold Sandberg #97

05 MAJ 2020 14:39
Näst på tur är förstamålvakten Eva Riddervold Sandberg som i år gjorde comeback i målet.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2020 14:39

Säsongen är slut och vi kom på en andra plats i Allsvenskan. Tråkigt nog så blev det inget kval till SSL och säsongen fick ett abrupt slut. Men när vi blickar tillbaka finns det många gobitar att tänka tillbaka på, bland annat ett DM guld. Vi rundar av säsongen med några spelarintervjuer för att höra vad dom säger om den gångna säsongen och den kommande. Vi kollar läget med Eva Riddervold Sandberg.

Säsongen fick ju ett mindre roligt slut med en inställd sista seriematch samt efterföljande kval till SSL. Hur har tiden sen dess varit för dig?
Det har varit mycket jobb och lite lek. Så det är skönt att vi nu har kommit igång med gemensamma träningspass igen och får hänga lite med varandra. 

Hur summerar du säsongen som laget har haft?
Jag hade i stort sett ingen aning vad för sorts lag jag klev in i slutet på augusti förra året, annat än att det var en handfull bekanta ansikten - så det har varit fantastiskt att upptäcka hur grymma vi är både på och utanför planen. 

Vilka höjdpunkter njuter du lite extra av så här i karantän-tider?
För min del har det varit riktigt kul att fara iväg på bortamatcher uppe i norr. Det tillkommer en härlig grad av seriositet när man befinner sig i en annan stad, åker gemensam buss eller taxi till matcherna, och bor på hotell med lagkompisarna. Sen tycker jag även att vi får ge lagen i norra serien en eloge för deras matcharrangemang som jag anser ligger på en nivå högre än Stockholmslagens. Det är inspring i mörkret med strålkastare, lokaltidning på plats, tävlingar i pauserna och lokala sponsorer som delar ut matchens lirare-pris. Det var även under bortamötet mot IBK Dalen i början av säsongen som jag kände att jag började komma tillbaka lite till gamla målvakts-Eva som fått hamna i skymundan under universitetsåren. Då fick jag tanken att jag kanske kan göra en bra säsong i år ändå. 

Sen är ju DM-guld alltid nice. 

Du gjorde premiär i Hammarby i år efter ett par år nere i Linköping. Det de flesta kanske inte vet är att du där spelade som utespelare. Så att ta plats mellan stolparna va en slags comeback för dig, och vilken comeback sen! Du anses vara allsvenskans tredje bästa målvakt och stod för viktiga och svettiga räddningar serien igenom. Hur summerar du din egen säsong?
Det har varit förvånansvärt roligt att ta plats mellan stolparna igen! Jag var lite nervös under de första träningarna och funderade kring om jag faktiskt hade hamnat så pass på efterkälken under frånvaroperioden att jag inte skulle kunna leverera på den nivå som jag gjorde innan uppehållet. Efter ett tag kom jag däremot in i det mer och mer och började minnas hur jag tidigare resonerade i buren och började plocka allt fler skott på både träningar och matcher. När jag sedan upptäckte att det fördes en separat "målvaktsliga" för procentuell räddningsstatistik i serien satte jag in siktet på att hamna i topp i den, vilket man ändå får säga att jag lyckades med (iallafall om man kikar på klungan som har spelat flest matcher ;) ), trots en målrik match från Faluns sida i returmatchen. Superkul! Jag vill minnas att jag någon gång har hört att målvakter har sin peak runt 27 års ålder, så än så länge finns det troligtivs mer att ge! 

Målvakter tas ofta för givet. Ni ska rädda skott och släppa in så få mål som möjligt. Men en målvakt behöver hjälp av sina utespelare och hur målvakten positionerar sig i olika situationer avgör hur utespelare ska positionera sig för att täcka skott osv. Du tar ofta upp detta och påminner dina lagkamrater. Men hur ska man göra för att få in det här i ryggmärgen på varenda spelare?
Kommunikation, applicering och utvärdering. I början av säsongen kände jag mig rätt avvaktande och observerade mest spelidén bakom vårt försvar. När det väl satt blev det enklare att kliva in med frågeställningar och idéer och finjustera detaljerna. Älskar när både backar som anfallsspelare vill komma och bolla situationer, det är utvecklande för samtliga parter och gör oss mer sammansvetsade till en enhet på plan snarare än individuella delar. 

Nu är det svårt att sia om framtiden med tanke på de restriktioner som råder men om vi utgår ifrån att säsongen drar igång igen i September, vad kommer vi att få se för Bajen då?
Ett ännu mer peppat och sammansvetsat bajen med nya unga stjärnskott och rutinerade stabila rävar. Med tanke på den fantastiska försäsong som vi redan har hunnit påbörja så vågar jag även gissa på att vi kommer vara i ännu något starkare och snabbare till den kommande säsongen. 

Slutligen, säsongen är slut och försäsongen stundar. Men i dessa tider när gemensamma träningar är begränsade och vi alla uppmanas att stanna hemma, hur kommer du lägga upp din träning? Några tips?
Nu när vi redan har hunnit köra igång försäsongen med fystester och några gemensamma pass så har träningsmotivationen för sommaren fått en bra start och det flyter på rätt bra av sig självt. När motivationen tryter blir det däremot viktigt för mig att sätta realistiska och relativt kravlösa mål för att öka sannolikheterna att träningen blir av. Hellre en rask promenad som eventuellt övergår till en löprunda än inget pass alls. Ofta brukar det svåraste vara att ta klivet att ens komma igång, så när gymkläderna väl är på är mycket redan vunnet. Och försöka göra det kul! 

Skribent: Eva Riddervold Sandberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Hammarby IF IBF - Innebandy
Skeppsmäklargatan 1
12069 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@hammarbyinneban...

Se all info

 

 

Stadium Logga

 

  

 

 

 Gamla Enskede Catering

 Sjöstadsbladet